Lemmikkiliiton suositus Koronavirukseen liittyen:

Huolehdi omasta, henkilökuntasi ja asiakkaidesi terveydestä. Älä tule kipeänä töihin äläkä salli sitä henkilökunnalle. Noudata THL:n ja Työterveyslaitoksen uusimpia neuvoja siitä, kuinka voit estää viruksen leviämistä.

Ällä kättele asiakkaita, pidä turvaväli kaikkiin. Jos mahdollista, hanki suojaava pleksi kassalle.

Jos asiakas yskäisee, käänny poispäin hänestä. Pidä talouspaperia tms. tarjolla kassalla.

Käytä käsineitä, jos käsittelet rahaa tai asiakkaan koskettelemia tavaroita. Älä koskettele käsilläsi kasvojasi. Vaihda hanskoja riittävästi ja poista ne oikein.

Erityisen tärkeää on muistaa säännöllinen käsinpesu saippualla ja kuumalla vedellä vähintään 20 sekunnin ajan mahdollisuuksien mukaan esim. rahan käsittelyn jälkeen.

Pyyhi tartuntapinnat säännöllisesti sekä asiakas- että henkilökuntatiloissa. Erityistä huolellisuutta tulee käyttää ostoskoreissa, ottimissa, kassassa, näppäimistöllä, vaaoissa ja kortinlukulaitteissa.

Suositeltu turvaväli kaupassa liikkuessa ja jonottaessa on 2 metriä. Laita opaste tästä kaupan sisääntulon yhteyteen ja kassalle. Tarvittaessa teippaa lattiaan kulkusuunnan ja jonotuksen opastemerkit.

Suosi lähimaksua, laita tästä opaste kassalle. Puhdista korttikone säännöllisesti.

Tarvittaessa rajoita kauppasi asiakasmäärää.

Tee tästä ja mahdollisesta järjestelmästäsi selkeä opaste ovelle.

Käytä mahdollisuuksien mukaan ”click and collect- tilausmahdollisuutta. Tämän avulla vähennät asiakkaiden kiertoaikaa myymälässä, kun voit etukäteen kerätä ostokset noudettavaksi

Selvitä kotiinkuljetuspalvelut alueellasi ja tiedota niistä selkeästi asiakkaillesi.

Älä anna hamstrata. Tämä on erityisen tärkeää erikoisruokavalioissa, hoitotuotteissa ja eksoottisten eläinten tarpeellisessa tekniikassa. Ilmoita ostorajoitteista selkeästi.

Pidä verkkosivustosi ajan tasalla. Varmista, että sivuilla on nähtävillä nykyinen aukioloaikasi, kaikki tilaus- ja toimitusmahdollisuudet ja toimet, jolle ehkäiset viruksen leviämistä.

Mikäli olet yksinyrittäjä ja olet vastuussa eläimistä, tee lomitussuunnitelma sairastumisesi varalta eläinten hoidosta.

Tarkista vakuutusturvasi ja neuvottele tarvittaessa laina- ja vuokrakuluista.

Työterveyslaitoksen ohjeet siivoukseen työpaikoilla:
https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-siivoukseen

Käsienpesu 
https://aineistopankki.thl.fi/l/28Kmmw89m2Hn

Hanskojen riisuminen
https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2016/11/Malliratkaisu_Kertakayttokasineiden_riisuminen.pdf?_ga=2.31050047.1245692611.1585125896-292747301.1585125896